Materialinformation

AKRYLSTEN

En s.k. akrylsten är en formgjuten slipad plaststen som liknar Swarovski kristallstenar.

AKRYLTRÅD

Används för att bl.a. tillverka stickade produkter som t.ex. mössor, vantar och sjalar.

ANTIK SILVER OCH ANTIK GULD

Bläck gnuggas på produkten som sedan torkar så att det svarta bläcket fäster i fördjupningarna på produkten. Kvar finns den svarta färgen i fördjupningarna så att produkten får en antik finish.

BEN OCH HORN

Glitter använder oftast imiterat ben eller horn samt pärlor av plast men är det äkta ben eller horn så kommer det från oxe och buffel.

BLY

För bly finns det EU-regler som begränsar innehållet av bly i olika delar av smycken. Blyhalten måste vara lägre än 0,05 viktprocent. Gränsvärdet gäller inte bara metall utan andra material som kan finnas i smycken, till exempel plast. Vissa material är dock undantagna, exempelvis kristallglas, emalj och ädelstenar. Glitter följer att blyinnehåller inte får vara högre än 0,05% och testar våra artiklar för det. 

FJÄDER

Vi använder både konstmaterial och äkta fjädrar. I de fall vi använder äkta fjädrar kommer de från döda fågelfä, främst från höns eller ankor.

GUMMI

Finns i våra produkter som t.ex. gummisnoddar, gummiarmband mm.

HALVÄDELSTEN 

Kallas mineral och bergarter som inte är så sällsynta men ändå har ett dekorativt värde. De vanligaste halvädelstenarna vi använder är rosenkvarts och jade.

KIRURGISKT STÅL

Namnet "Kirurgisk stål" är en benämning på rostfritt stål, vilket är den typ av stål som används i örhängesstift och piercing. Kirurgiskt stål avger ingen nickel.

LEGERING (BINDA IHOP)

Legering är en sammansättning av två eller flera grundämnen varav minst ett ämne som har metalliska egenskaper.  Även en blandning av två eller flera polymera material (kallas som konstruktionsmaterial i dagligt tal för plaster) kan ibland kallas för legering.

LIN

Lin är ett naturmaterial.

LYCRA 

Lycra är ett elastiskt syntetmaterial som ofta används i t ex strumpbyxor.

LÄDER/SKINN

Läder/skinn är djurhud som behandlas från främst ko, gris, lamm och get. Glitter använder sällan äkta läder vid produktion av smycken och accessoarer utan vi använder hellre läderimitation av Polyuretan, PU-material.

LÖSHÅR

Löshåret som vi säljer i Glitterbutikerna är tillverkat av 100 % polyester.

METALL

Våra metallsmycken är antigen tillverkade av en tennblandning, en zinkblandning, stål eller mässing (vilket är en blandning av koppar och zink).

MOCKA

Mocka är insidan av djurhuden som slipas för att få en sammetsliknande yta.

NICKEL

Nickel är en silvervit högglänsande metall som användes bl.a. i tillverkning av rostfritt stål. Alla smycken som säljs på Glitter följer EU:s direktiv gällande nickel. För dig som har nickelallergi finns alternativ såsom till exempel våra plastsmycken.

PLAST

Glitters plastprodukter är gjorda av olika sorters plastmaterial som t ex nylon, polypropylen, polyamid, polystyren, ABS, lucite och resin.

PLÄTERING

Glitters smycken pläteras elektrolytiskt med t.ex. guldfärg. Normalt med 1,5-3 mills som är ett mått på tjockleken på pläteringen. Pläteringskvalitén försämras av kontakt med vatten, parfym och hårspray.

PLÄTERING (FÄRG PÅ PLAST) 

Plastsmycken i silver och guld är  vakuumpläterade.

POLYESTER

Polyester är en typ av polymer som finns både som härdplast (i omättad form) och som termoplast (i mättad form). Polyesterfiber är världens näst mest använda tygmaterial.

POLYURETAN (PU), FORMBART GUMMILIKNANDE PLASTMATERIAL

Produkter såsom väskor, skärp, plånböcker och handskar som är gjorda av PU-material tål inte vatten. De är enbart behandlade för att vara vattenavstötande vilket innebär att vatten som kommer på materialet formas till droppar som rullar av materialets ytterskikt, istället för att absorberas. Den vattenavstötande behandlingen är dock inte permanent. Vanligt slitage och utsatthet för smuts, tvättmedel, insektsmedel och andra föroreningar kan förkorta materialets hållbarhet.

PÄLS

Vi använder oss aldrig av äkta päls i våra produkter.

PÄRLOR

Pärlorna vi använder är i olika material men oftast använder vi oss av pärlor gjorda i glas eller plast.

SOLGLASÖGON

Materialet i våra solglasögon är av plast eller metall. Linsglaset är oftast tillverkat av akryl.

STERLING SILVER (GLITTERS VARUMÄRKE PURE SILVER)

Sterling Silver är detsamma som äkta silver. Det innebär en kvalitetsgaranti att silversmycket innehåller minst 92,5 % silver. När detta krav uppfylls stämplas smycket med 925. Glitter säljer bara Sterling Silver med 925 stämpel och vår egen identitet stämpel SASB.

Oftast innehåller silver inte nickel men ibland kan det användas som härdmedel. Silver blir mörkare när den kommer i kontakt med syre. Silversmycket återfår sin glans när man putsar det med putsduk eller silver rengöringsmedel.

STIFT TILL ÖRHÄNGEN 

Kirurgiskt stål är det material man vanligen använder för stift till örhängen men även mässing förekommer, vilket följer EU:s nickelregler.

STRASS

Strass är små finslipade glas- eller acrylstenar. I de allra flesta fall använder vi oss av glasstenar i våra strass produkter.

SWAROVSKI

Swarovski är namnet på ett världsledande företag som tillverkar slipade glasstenar s.k. Swarovski kristallstenar. I en del av våra produkter använder vi Swarovskistenar. Dessa produkter är märkta med Swarovski Elements.

TRÄ

Vi använder ett flertal olika träslag i våra produkter. Vi använder dock aldrig träslag som är utrotningshotade. De vanligaste träslagen för smyckestillverkning är lönn, björk och kokospalm.

VISKOS

Viskos är ett naturmaterial.